o Ελληνικός Νεροβούβαλος
Η καταγωγή του νεροβούβαλου είναι από την Ινδία, αλλά την εμφάνισή του σε Ελληνικά χώματα την χρωστάμε στον Ξέρξη που τους άφησε ελεύθερους πριν από 2.500 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών.
Πρόκειται για μεγαλόσωμα ζώα που το ύψος τους κυμαίνεται από 1 – 1,50 μ. στο ακρώμιο και το βάρος τους, το οποίο ποικίλλει, μπορεί να φτάσει τα 1.000 κιλά.
Το θηλυκό γεννά ένα μικρό μετά από κυοφορία 310 ημερών.
Σε ηλικία 4 -5 χρόνων το μικρό είναι ώριμο άτομο. Η διάρκεια της ζωής του είναι κατά μέσο όρο 17-20 χρόνια.
Του αρέσει να βυθίζεται στο νερό αφήνοντας μόνο το κεφάλι του απέξω. Αυτό το κάνει για να αποφεύγει τα τσιμπήματα των εντόμων.
Στο πέρασμα των δεκάδων αιώνων οι νεροβούβαλοι προσαρμόστηκαν στις ελληνικές κλιματικές συνθήκες, έγιναν πολύτιμοι βοηθοί στις αγροτικές εργασίες και έσωσαν πολλές γενιές Ελλήνων από την πείνα με το γάλα τους και το, πλούσιο σε θρεπτική αξία, κρέας τους.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ήταν περίπου 75.000 – με την εκβιομηχάνιση όμως της γεωργίας και κυρίως την εισαγωγή βελτιωμένης ράτσας αγελάδων που αποδίδουν δεκαπλάσια σχεδόν παραγωγή γάλακτος σε σχέση με αυτούς ήταν οι κύριοι παράγοντες βαθμιαίας ελάττωσης του. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι εναπομείναντες πληθυσμοί εντάχθηκαν σ’ ένα πρόγραμμα διατήρησης ως σπάνια φυλή αγροτικών ζώων που κινδυνεύει με εξαφάνιση κι από τότε ο πληθυσμός τους άρχισε να ανακάμπτει,
Σήμερα, υπάρχουν περίπου 5000+ νεροβούβαλοι σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κερκίνης.
Η φάρμα Μερτζεμέκη είναι η μεγαλύτερη φάρμα βουβαλιών στην Ελλάδα, καθώς έχει πληθυσμό 1200 βουβάλια.
για πωλήσεις - συνεργασία
καλέστε μας στο
+30 699 73 83 126
εναλλακτικά ρωτήστε μας
ότι θέλετε από εδώ…